Vertrouwen gaat echt over leren om op jezelf te vertrouwen

Confidence Is Really About Learning To Trust Yourself
10-09-2020

Zie zelfvertrouwen op een nieuwe manier, door te leren hoe vertrouwen wordt opgebouwd bij vrienden en dit toe te passen op het opbouwen van zelfvertrouwen.

Onderaan de wekelijkse nieuwsbrief, vroeg ik lezers me te e-mailen met alles wat ze op dit moment nodig zouden kunnen hebben - iets waarmee ik ze zou kunnen helpen als een kleine handeling om liefde de wereld in te sturen.

Welnu, ongeveer 40 van die reacties hadden één terugkerend woord dat me opviel en dat woord was vertrouwen. Dus ik wilde wat advies geven over hoe ik heb geleerd vertrouwen te krijgen in mijn eigen leven.

Het probleem hiermee is echter dat vertrouwen geen eenvoudig probleem is met een eenvoudige oplossing.

Hoe moedigt iemand een ander aan om vertrouwen te hebben? Hoe kan ik iemand iets geven dat zo duidelijk van binnenuit moet komen? 

Maar toen dacht ik bij mezelf: misschien kan ik iemand geen vertrouwen Geven, maar misschien kan ik iemand helpen zijn eigen vertrouwen in een nieuw licht te zien. Misschien kan ik een nieuwe manier ontdekken om naar zelfvertrouwen te kijken, een nieuwe invalshoek waardoor sommigen van jullie eindelijk dat gloeilampmoment hebben dat het verschil zou kunnen maken.

Dus ik vroeg me af: wat is vertrouwen precies? Waar komt het vandaan? Hoe verhouden we ons ermee? 

Ik dacht aan alle keren dat ik mijn vertrouwen moest inroepen:

 • wanneer ik op een podium sta en een toespraak houd.
 • Als ik iets zeg en mijn mening deel tijdens een etentje.
 • Elke keer als ik een stukje van mijn kunst op sociale media deel of op een e-mail naar jullie klik.
 • Als ik een kamer vol vreemden binnenloop en mezelf moet voorstellen.

Elk van deze momenten vereist vertrouwen. En toen ik elk van deze situaties verder opsplitste, realiseerde ik me dat ik op elk van die momenten zelfverzekerd kan lopen, zelfverzekerd kan spreken of zelfverzekerd kan delen, dat ik vertrouwen heb opgebouwd met mezelf.

“Zelfvertrouwen is eigenlijk het vertrouwen dat je met jezelf opbouwt.”

 • Vertrouw ik erop dat ik de toespraak kan houden zonder te bevriezen?
 • Vertrouw ik erop dat mijn mening goed doordacht en oprecht is als ik iets zeg?
 • Vertrouw ik erop dat ik genoeg in mijn artistieke talenten geloof dat zelfs als niemand mijn foto leuk vindt of mijn e-mail deelt, ik niet zal stoppen met creëren?
 • Vertrouw ik erop dat zelfs als ik mezelf aan een vreemde voorstel en ze geen interesse hebben in wat ik doe of zeg, dat het mijn zelfbeeld niet zal beïnvloeden?
 • Het vertrouwen dat je in jezelf hebt, is waar je zelfvertrouwen op rust.

En toen begon ik me af te vragen: als zelfvertrouwen op vertrouwen berust, hoe bouwen we dan vertrouwen op met onszelf? Want als we kunnen begrijpen hoe we vertrouwen kunnen opbouwen, kunnen we misschien ook beter begrijpen hoe we ons zelfvertrouwen kunnen vergroten.

Gelukkig herinnerde ik me deze fascinerende lezing van Brené Brown genaamd "The Anatomy of Trust".

Daarin vertelt Brené over het feit dat het onderzoek aantoont dat "vertrouwen in zeer kleine momenten wordt opgebouwd" - deze kleine kansen waarin mensen ervoor kiezen om ons te laten zien dat ze ons vertrouwen waard zijn.

Ze vergelijkt vertrouwen met een marmeren pot, waar anderen kleine dingen kunnen doen om te laten zien dat ze het vertrouwen waard zijn en elke keer dat ze dat doen, voegen we een mentale knikker toe aan hun pot. Pas als de marmeren pot vol is, voelen we dat we iemand kunnen vertrouwen.

Met andere woorden: vertrouwen wordt verdiend.

Mensen moeten ons laten zien dat ze ons vertrouwen verdienen, want zo voelen we ons veilig en beschermd tegen verraad.

Brené gaat verder met het opsplitsen van de "anatomie van vertrouwen" in zijn delen, die kunnen worden onthouden met het acroniem BRAVING: Boundaries, Reliability, Accountability, Vault, Integrity, Non-judgement, and Generosity. (als je beter wilt begrijpen waar elk van de elementen van vertrouwen inhouden, kijk de video 😉)

Maar de reden dat ik dit allemaal met je wil delen, is dat terwijl Brené's lezing ging over het vertrouwen van andere mensen, viel het me op hoe toepasbaar al haar punten waren op het leren om onszelf te vertrouwen.

Net als vertrouwen wordt zelfvertrouwen ook opgebouwd door middel van een reeks kleine momenten.

We moeten voor onszelf laten zien dat we vertrouwen verdienen, en dus dat ons vertrouwen niet misplaatst is.

Hoe doen we dat? Op dezelfde manier waarop we anderen zouden laten zien dat we betrouwbaar zijn. Door BRAVING ...

 • Door de grenzen te beschermen die we voor onszelf creëren. (NEE zeggen wanneer dat nodig is, de tijd beschermen die we voor onszelf hebben gereserveerd, enz.)
 • Door voor onszelf te bewijzen dat we betrouwbaar zijn. (De beloften die we onszelf doen nakomen, niet slechts één keer maar iedere keer weer.)
 • Door verantwoording af te leggen wanneer we fouten maken. (Onze fouten erkennen, ons verontschuldigen en verder gaan.)
 • Door een kluis voor onszelf te zijn. (Geen kwetsende woorden en gedachten over onszelf tegen anderen vertellen.)
 • Door integriteit te tonen. (Onze waarden in moeilijke situaties in praktijk brengen in plaats van ze los te laten.)
 • Door medeleven te tonen voor onszelf en geen oordeel te vellen op onze momenten dat we hulp nodig hebben. (Negatieve zelfpraat elimineren wanneer we ons het zwakst voelen.)
 • Door het meest genereuze aan te nemen over onze eigen bedoelingen en gedrag, (ervoor kiezen om het beste in onszelf te zien.)
 • Die laatste in het bijzonder bleef me echt bij als de kern van deze vertrouwenszaak: genereusheid.

Bent je genereus in jouw aannames met jezelf?

Met andere woorden: zie jij het beste in jezelf? Gun je jezelf het voordeel van de twijfel? Zo niet, dan wed ik dat je het moeilijk vindt om jezelf te vertrouwen, en als dat het geval is, vind je het waarschijnlijk ook soms moeilijk om vertrouwen te wekken.

We beschouwen vertrouwen zo vaak als iets dat afhankelijk is van het gedrag van andere mensen. Dat ons vermogen om een ​​situatie vol vertrouwen te benaderen afhangt van het feit of andere mensen ons zullen accepteren of afwijzen. Maar als we er zo over blijven denken, geven we onze kracht op om ons zelfvertrouwen op te bouwen en in de loop van de tijd te verbeteren.

In plaats daarvan moeten we vertrouwen beschouwen als een inside job. We moeten onze daden zien als knikkers in de pot van vertrouwen die we met onszelf hebben. Als we voldoende vertrouwen kunnen opbouwen om te WETEN dat de acties of reacties van andere mensen ons er niet van weerhouden om onze dromen na te jagen, dan zal ons innerlijk zich veilig genoeg voelen om zelfverzekerd te creëren. Met vertrouwen delen. Om zelfverzekerd te spreken.

Dus ik daag je uit om goed te kijken hoeveel zelfvertrouwen je nu hebt.

Heb jemoeite om jezelf te vertrouwen? Als dat het geval is, probeer dan te achterhalen waarom dat zo is, via het Brené-model BRAVING. Is het omdat je je beloften aan jezelf overtreedt? Omdat je bang bent dat je jezelf veroordeelt als je jezelf daarbuiten plaatst? Is het omdat je moeite hebt om je waarden na te leven op moeilijke momenten?

Wat het ook is, ik wil dat je het vindt en een manier kiest waarop je meer vertrouwen in jezelf kunt opbouwen. Misschien is het een toezegging om vriendelijker tegen jezelf te praten of om er je missie van te maken om je volgende belofte, wat er ook gebeurt, na te komen.

Wat je ook kiest, weet dat vertrouwen altijd van binnenuit moet komen.

Je moet je eigen marmeren pot vullen met genoeg kleine momenten om te weten dat wanneer je een situatie tegenkomt waarin je zelfverzekerd moet zijn, je je eigen rug moet hebben.

 

P.S. Vertrouwen gaat eigenlijk over het opbouwen van een gevoel van vertrouwen bij onszelf door middel van kleine momenten van moed en actie. Zodra we onszelf bewijzen dat we betrouwbaar zijn, wordt het realiseren van vertrouwen gemakkelijker.

 

Vertaald uit Engels

Originele post: Wandering Aimfully 

Auteur: Caroline Zook

Other people also read

Hunt Your Dream Falen
08-09-2020
Iets gebeurt en wij reageren. Deze response vindt haar oorsprong in gedachten (overtuigingen), gevoelens, emoties die leiden tot acties. Dit patroon van gedrag leidt tot additionele gebeurtenissen, gedachten, gevoelens, emoties en acties. Wij reageren over het algemeen steeds op dezelfde manier, zonder dat we ons daar bewust van zijn.
Authentiek en krachtig communiceren in 14 stappen
07-09-2020
Succes, in welke vorm dan ook, vereist een taaie en sterke geest. Je kunt alle middelen hebben, maar als je geest een puinhoop is, zul je falen. Vanaf mijn vroege jeugd is mijn brein getraind, aanvankelijk door mijn judo sensei en later zelf. Dat heeft mij geholpen aan vele kampioenschappen en wereldrecords. Ik wil gedreven zijn door mijn hogere zelf en niet door angsten en zenuwen.
16-09-2020
3 Tips om je intentie in te zetten voor succes Tip 1 Wees blij met je intentie